Misją Gospodarstwa Pasiecznego "RÓJ" oprócz pozyskiwania wysoko jakościowych miodów jest zachowywanie dziedzictwa wiejskiego Pogórza Ciężkowickiego i Ziemi Tarnowskiej -obyczajów, wytwórczości,tradycji kulinarnych.
Dzięki staraniom Robrta Kozioła - regionalna speclalnośc jaką jest nalewka miodowa na miodzie spadziowym została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
Link do strony: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Miodowka-pogorska
Miodówka pogórska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu24.01.2014
kategoriaNapoje
województwowoj. małopolskie
|
Wygląd:
Ciecz o świetlistym, miodowo-bursztynowym kolorze.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Wielkość:
W zależności od naczynia.
Konsystencja:
Płynna, klarowna, oleista.
Smak i zapach:
Korzenno-ziołowo-miodowy, słodko-ostry. Wyczuwalny aromat przypraw korzennych i miodu.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Miodowo-bursztynowa, o złocistym odcieniu.
Inne dodatkowe informacje:
Zawartość alkoholu ok. 50% obj.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Miodówka pogórska to nalewka spirytusowa na bazie miodu spadziowego z dodatkiem wody źródlanej, przypraw korzennych, szyszek chmielu i cytryny. Przygotowywano ją według różnorodnych receptur, na przestrzeni lat weryfikowanych i udoskonalanych. Jest dowodem gościnności i zasobności wiejskich domostw. Wchodzące w skład miodówki pogórskiej produkty są owocem pracy pszczelarzy i gospodarzy z rejonu Małopolski, a proces jej wytwarzania to swoista, przechowywana od pokoleń tradycja. Napój ten posiada wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne, które zawdzięcza właściwej kompozycji i proporcjom zawartych składników. Tajemnicą miodówki pogórskiej i jednocześnie najważniejszym jej składnikiem jest miód spadziowy. Pozyskuje się go wyłącznie z pasiek rozmieszczonych na terenie Pogórza Ciężkowickiego. „Już mój tata wiedział, że tamte tereny są dobre dla pszczół, idealne na spadź lasy jodłowo-bukowe. To dobre pasieczysko.” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Woli Rzędzińskiej). Ważny jest także proces technologiczny miodówki pogórskiej. Wszystkie komponenty łączy się na zimno, bez ich przetwarzania, aby nie niszczyć naturalnych składników miodu. Podobnie naturalny jest proces klarowania i dojrzewania napoju. Proces ten jest długotrwały, przebiega przez około 6-9 miesięcy. „Im dłużej trwa proces jej klarowania i leżakowania tym jest lepsza. Posiada dużą zawartość witamin i minerałów, ponieważ proces przygotowywania na zimno nie niszczy bogactwa składników zawartych w miodzie spadziowym. Dodając przyprawy korzenne trzeba odmierzać je starannie, bo zbyt duża ilość któregoś z tych dodatków (szczególnie goździków) mogłaby zepsuć smak miodówki” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Woli Rzędzińskiej). Zarówno dawniej, jak i obecnie miodówka pojawia się przy wielu okazjach na uroczystościach rodzinnych, świętach, imieninach, urodzinach jak i też weselach. Produkt ten prezentowany jest także na wystawach, dożynkach, festiwalach, konkursach i degustacjach. Miodówka Pogórska otrzymała m.in. I Nagrodę na Konkursie Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej w 2007 r.; I Nagrodę na tarnowskim półfinale 8 Małopolskiego Festiwalu Smaku w 2012 r.